Dzisiaj jest: sobota, 23 września 2017
Imieniny: Bogusława, Liwiusza, Tekli
Drukuj

Aktualności

. III Powiatowy Festiwal Tradycji i Kuchni Myśliwskiej

11-09-2017, Powiatowe Centrum Kultury

W niedzielę 10 września w Krowicy Samej w gminie wiejskiej Lubaczów, na III Powiatowym Festiwalu Tradycji i Kuchni Myśliwskiej zebrali się myśliwi i sympatycy łowiectwa z całego powiatu lubaczowskiego. Nie zabrakło także zaproszonych gości z całego województwa podkarpackiego oraz mieszkańców powiatu lubaczowskiego. Organizatorem festiwalu był Starosta Lubaczowski oraz Wójt Gminy Lubaczów, a także Zarządy Kół Łowieckich z terenu powiatu lubaczowskiego, Powiatowe Centrum Kultury w Lubaczowie i Gminny Ośrodek Kultury w Lubaczowie.

 

Festiwal powstał 3 lata temu z inicjatywy Starosty Powiatu Lubaczowskiego Józefa Michalika oraz Zarządów Kół Łowieckich z terenu powiatu lubaczowskiego.  Spotkanie umożliwia zapoznanie się z  tradycjami myśliwskimi naszego regionu, a także historią i aktualną działalnością lokalnych kół łowieckich, którym  od dziesiątek lat sprzyjały okoliczne lasy, obfitujące w różnorodną zwierzynę. Na festiwalu jest także prezentowana kuchnia myśliwska, którą przybliżają potrawy, przygotowywane przez koła łowieckie, mające swoje obwody łowieckie na terenie powiatu lubaczowskiego. Obecnie jest to 12 kół.

 

Tegoroczny Festiwal rozpoczęła msza św. w kościele pw. Przemienienia Pańskiego w Krowicy Samej.  Po niej uczestnicy spotkania- prowadzeni przez poczty sztandarowe kół łowieckich- przeszli na dziedziniec miejscowej Szkoły Podstawowej im. Poety ks. Jana Twardowskiego. Tu gości powitał Wiesław Kapel, Wójt Gminy Lubaczów oraz Józef Michalik, Starosta Lubaczowski.  

 

Na festiwal przyjechał  m.in. Tomasz Kulesza – Prezes Zarządu Okręgowego Polskiego Związku Łowieckiego w Przemyślu, Jadwiga Pałczyńska- przewodnicząca Rady Powiatu w Lubaczowie, wójtowie i burmistrzowie lubaczowskich gmin, czy przedstawiciele nadleśnictw.

 

Od I edycji Festiwalu jego nieodłączną częścią jest konkurs „Myśliwskie Smaki”, na najlepszą potrawę na bazie dziczyzny. W tym roku przysmaki przygotowane na konkurs przez koła łowieckie oceniała komisja w składzie: Ks. Roman Karpowicz- kapelan myśliwych powiat lubaczowskiego, Łukasz Plasło- szef kuchni restauracji MIKROKLIMAT w Lubaczowie i Robert Banaś- nadleśniczy Nadleśnictwa Lubaczów.

Jury I nagrodę przyznało kołu „Sokolik” z Horyńca Zdroju za „Kuropatwę w borowikach”. II miejsce zajęło koło „Ryś” z Lubaczowa za „Pasztet z dziczyzny”, a III koło „Roztocze” z Rzeszowa, które przygotowało „Gulasz z dzika”.

 

Jurorzy oceniali także nalewki, przygotowane przez koła do konkursu na najlepszą nalewkę. Zwyciężyła „Nalewka z imbiru” koła „Ryś” z Lubaczowa, przez „Nalewką mango-marakuja” koła „Sokolik” z Horyńca Zdroju i „Nalewką z pigwy” koła „Roztocze” z Rzeszowa.

 

Wszyscy którzy w niedzielę zawitali do Krowicy Samej, mogli degustować smakołyki kuchni myśliwskiej, przygotowane przez koła łowieckie, mające swoje obwody łowieckie na terenie powiatu lubaczowskiego. Swoimi specjałami częstowały także panie z 5 kół gospodyń wiejskich z gminy Lubaczów. Nie zabrakło też atrakcji dla dzieci czy małej gastronomii oraz prezentacji psów ras myśliwskich.

 

O dawkę muzyki i humoru zadbały grupy prezentujące się na scenie Festiwalu: zespół dziecięcy "Gwiazdki" z Krowicy Samej,  zespół śpiewaczy "Niespodzianka" z Krowicy Samej, Kapela „Pawlaki” oraz Zespół Pieśni i Tańca "Kresy" Gminy Lubaczów. Gwiazdą wieczoru była natomiast grupa "TerazMy” z Limanowej. Festiwal zakończyła zabawa taneczna przy zespole "Chromatic plus" z Lubaczowa.

 

Fotorelacja

 

Iwona Buczko

Polecamy

Realizacja: ideo.
Powered by: Edito CMS
Copyright. Starostwo Powiatowe w Lubaczowie 2007.
Wszystkie prawa zastrzeżone.Wszystkie prawa zastrzeżone.
Polityka cookies
wstecz góra główna